Wat is deep selling?
Bij deep selling verkoop je meer van hetzelfde product aan één klant. Je verkoopt er dus niet één, maar twee, drie of zelfs enkele honderden. Vaak gaat deep selling gepaard met een kortingsactie. Koopt iemand meer van hetzelfde? Dan wordt de prijs per eenheid lager. Dit wordt ook wel eens staffelverkoop genoemd.
Voorbeelden van deepselling
Voorbeeld van deepselling bij B2C: de supermarkt is een voorbeeld van een plek waar deep selling erg veel wordt toegepast: ‘2e voor de halve prijs’, of wat denk je van ‘3 halen 2 betalen’.
Voorbeeld van deepselling bij B2B: groothandels verkopen producten aan andere bedrijven. Een technische groothandel kan bijvoorbeeld 500 boutjes voor €1000,- aanbieden en 1000 boutjes voor €1500, omdat het weet dat de afnemer er in de toekomst waarschijnlijk meer van nodig heeft.
Wanneer is deep selling interessant?
Deep selling is interessant bij een klant waarvan je weet dat hij vaker hetzelfde product nodig heeft. Je kan dan namelijk inspelen op zijn behoefte aan meer van hetzelfde product. Vanuit sales oogpunt zijn dit interessante verkopen, omdat je vaak minder moeite hoeft te doen. De klant weet namelijk al wat het product oplevert. Je hoeft iemand niet meer helemaal te overtuigen van de meerwaarde van het product. Een deep sell kost dus minder tijd en geld.
Wat zijn de overeenkomsten en verschillen met upselling en cross-selling?
Overeenkomst: de overeenkomst tussen deep selling, upselling en cross-selling is dat je meer omzet probeert te halen uit dezelfde klant.
Verschil: deepselling verschilt van upselling en cross-selling doordat je iets verkoopt dat iemand vaak niet direct nodig heeft. Je speelt dus in op de verwachting dat iemand er in de toekomst meer van nodig heeft. Bij upselling en cross-selling verkoop je relatief vaker een product dat iemand direct kan gebruiken, omdat het iets anders is dan dat ze gekocht hebben.
Hoe pas je deep selling toe als verkoper?
Ben je verkoper in de B2B markt? Peil dan goed de behoefte van je klant als je deep selling wilt toepassen. Dit doe je door goed door te vragen. Merk je dat de klant op termijn behoefte gaat hebben aan meer van hetzelfde product? Of zie je in je in de notities van je CRM-systeem dat de klant eerder ook al meer van hetzelfde heeft afgenomen? Speel hier dan op in door een grotere bestelling aan te bieden. Je kan hier slim op inspelen door hierbij een korting te geven. Ook al heeft de klant de producten misschien nog niet direct nodig; hij vindt het ontzettend fijn als iemand toekomstgericht met hem meedenkt en hem daarnaast ook nog eens een mooie korting aanbiedt.
Wil jij deep selling toepassen maar vind je het lastig te bepalen wanneer je dit doet? Dan kan een CRM systeem je helpen overzichtelijk te krijgen wanneer je de deepsell het beste kunt inzetten bij je klant. In het CRM zie je wat je klant eerder heeft gekocht en hoeveel hij precies kocht. Op basis hiervan kun je gemakkelijker een inschatting wanneer je meer van hetzelfde kunt aanbieden.
👉 Verantwoordelijk voor sales? Maar heb je het gevoel dat je er niet het maximale uit haalt? In het CRM-groeimodel ontdek je hoe je jouw verkooporganisatie snel naar een hoger niveau tilt. Geen ellenlange verhalen, maar makkelijk toepasbare tips die we hebben verkregen uit jarenlang intensief contact met tientallen succesvolle salesmanagers.
Geplaatst op 22 november 2020